Cursussen op afstand:  ***   UWTH Level 1  ***   The Board of Knowledge 1 en 2  ***   The Board of Knowledge 3  ***   The Board of Angels  ***   Angelic Healing with Gemstones  ***   The beyond 1, 2, 3, 4, 5  ***   New Earth Teachings 1 t/m 9  ***  
Centrum Aardeschool Aardeschool.nl Bezuidenhout 1
5427 ER Boekel
Tel: 0492 - 321198
info@aardeschool.nl
   
Tai Chi Chuan

Tai Chi Chuan is een oude oefening die China's diepste concepten en principes belichaamt. Het is gebaseerd op zachtheid en bewustzijn (in plaats van op kracht en tegenstand) en is al duizenden jaren erkend als dé methode voor zelfontplooiing en als een uitstekende vorm van zelfverdediging.

Door de bewegingen langzaam en gelijkmatig uit te voeren, geeft T'ai Chi ontspanning, een rechte houding en balans. Bovendien verbetert het alle lichaamsfuncties en gaat veroudering en ziekte tegen. De bewegingen kalmeren de emoties, concentreren de geest en dragen daarmee bij aan gezondheid en welzijn.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Tai Chi begint bij zijn grondlegger Chang San-Feng, een Taoistische monnik die geleefd zou hebben tijdens de Sung (960-1279) of de Yuan dynasty (1280-1368). Maar de basis ligt in de Tao zelf en deze dateert al van ongeveer 3000 jaar voor Christus, waarvan keizer Fu Hsi als grondlegger wordt gezien.
In zijn éne wet en de bijbehorende twaalf stellingen legt hij de regels van energiestroming en beweging vast. Vandaar stammen de Chinese ideeën over Yin en Yang, de vijf elementen Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal, de acht windrichtingen en twaalf Acupunctuur Meridianen. En al deze aspecten komen we weer tegen in de I'Ching, Feng Shui, Acupunctuur en Tai Chi.

Tai-chi is een Tao staat van verandering van yin naar yang, waarbij ieder de essentie van zijn tegenstelling bevat. (Uit het Confucianisme.)

De acht houdingen van de Tai-chi passen op de acht trigrammen (Pa Kua) van de I Ching. Vier houdingen stellen de vier windrichtingen voor (pareer, deins terug, druk naar voren, duw) en vier anderen de hoeken of acties (trek, splits, elleboog en schouder).


Tai Chi Chuan betekent "Supreme Ultimate Boxing".

Het deel Supreme Ultimate verwijst naar de Tao en wel naar het raamwerk van materie en tijd waarin de dualiteit van Yin en Yang zich manifesteert.
Van de naam verwijst het deel Tai Chi naar de suggestie dat deze kunst in zich, zijn bewegingen, vormen, patronen en ademhaling alles herbergt dat nodig is om deze twee dynamische krachten op elkaar in te laten werken en met elkaar in balans te laten komen.
Het deel Chuan verwijst naar een school of wel methode van gevechtsport.

We kunnen zeggen dat in de originele opzet Tai Chi Chuan een ver ontwikkelde vechtmethode is, gebaseerd op het in evenwicht brengen van dynamische op elkaar inwerkende krachten. Dit betekent dat de Tai Chi Chuan beoefenaar probeert om de door zijn oppenent gebruikte kracht te neutraliseren voordat hijzelf een tegenkracht gebruikt. In dit geven en ontvangen, dit spel van tegenkrachten, vindt Tai Chi z'n hoogste expressie.


Het is schoonheid en tegelijk beladen met symbolische betekenis. Gedachten nemen vorm aan door rituele en gestileerde beweging. Het hele lichaam wordt een hiëroglief, een opeenvolging van hiërogliefen, als een vloeiende overgang van de ene betekenisvolle houding naar de andere, als een gedicht of een muziekstuk. Spierbewegingen die bewustzijnsbeweging uitdrukken...meditatie door actie; de metafysica van Mahayana niet geuit in woorden maar in symbolische bewegingen en gebaren.

Dat is Tai Chi Chuan.


Bekijk een deel van de T'ai-Chi oefening

Hier nog een ander deel van de T'ai-Chi oefening

De Taichi is voor iedereen toegankelijk. Er zijn zelfs vormen voor hen die een stok of rollator nodig hebben.
Ook voor de cursus bij aardeschool hoef je niet bijzonder fit te zijn; wel loop je een aanmerkelijk risico om fit te worden. Naast de oefening, gaan we in onze cursus met geleide meditaties in op de innerlijke beleving van tegengestelden als: Yin, Yang, geven, ontvangen, mannelijk, vrouwelijk en op de energiebeweging tussen die tegenstellingen waardoor er evenwicht kan ontstaan, op zowel het fysieke, mentale, emotionele als spirituele vlak.Hier kunt u zich inschrijven voor de Taichi cursus.

Voor verdere informatie kun je terecht bij:
Henk van Driel - taichi leraar (mail)
   


10 Punten voor Tai Chi beoefening

 • Benadering
  Treedt T'ai Chi Ch'uan tegemoet zonder vooroordelen. Ervaar het als meditatie, lichaamscultuur en als ch'i oefening. Misschien leer je ondertussen jezelf te verdedigen, of ontwikkel je dat wat echt supreme en ultimate is.
 • Geduld
  Ieder persoon is een individu. Sommige dingen gaan snel, andere langzaam en sommigen gaan niet. Ieder persoon ontwikkelt in zijn eigen tempo. De leerling wedijvert alleen met zichzelf. Daarom hoeft een leerling niet het gevoel te krijgen achter te raken als een ander iets in een maand leert waar hij/zij meer dan zes maanden over doet. De andere leerling kan sneller gaan in dat deel maar met een ander deel weer meer moeite hebben. En dan nog, in T'ai Chi Ch'uan meten we de tijd niet in maanden, maar in jaren.
 • Doorzetten
  Hoewel de meeste leerlingen in de eerste maanden al wel enig nut ervaren van de T'ai Chi oefening, is het een oefening voor de rest van je leven. Met het stijgend aantal jaren van oefening groeit ook voortdurend het nut van T'ai Chi Ch'uan. Maar oefen daarvoor wel iedere morgen en iedere avond van iedere dag van de rest van je leven.
 • Adem door Tan T'ien
  Dit ontwikkelt je ch'i. Volgens de Tao bestaat de levensenergie van een mens uit 3 soorten energie: generatieve, vitale en spirituele. Deze energieën worden onzuiver door verlangen en gehechtheid. Spirituele groei is het zuiveren van deze drie energiesoorten. Deze reiniging concentreert zich op drie verschillende punten in het lichaam:
  1. onderste tan-t'ien: dit is 2 bu onder de navel (2 vingers breed, dus ± 2,5 cm);
  2. middelste tan-t'ien: de solar plexus (ook bekend als Golden Palace);
  3. bovenste tan-t'ien: tussen de wenkbrauwen.
  De tan-t'ien's worden gezien als vaten waarin de drie energieën gereinigd worden totdat ze hun oorspronkelijke zuiverheid terug hebben. Via de tan-tien vindt de transformatie plaats van lagere naar hogere energie, dus van generatief naar vitaal en van vitaal naar spiritueel.
 • Rechte rug
  Dit is nodig om de ch'i door je ruggengraat te laten stromen.
 • Leeg je geest
  T'ai Chi Ch'uan is meditatie. Het vergroot de gevoeligheid voor wat binnen komt, het vermogen om te reageren, te concentreren en verstekt je gevoel van ch'i en je controle erover.
 • Gewicht op één been
  Dit verhoogt je innerlijke gevoeligheid en verbetert je balans tijdens de vorm bij push hands en in geval van zelfverdediging.
 • Voel lucht als weerstand
  Als je zelfs de weerstand van de lucht voelt, hoe goed voel je dan wel niet de weerstand van zelfs je allersoepelste tegenstander ? En dit helpt je ook om de vorm vloeiend en gelijkmatig uit te voeren.
 • Zachtheid door worteling
  Ontwikkel je voetgrip zo dat 5 of 6 sterke mannen tezamen je niet weg kunnen duwen. En ontwikkel je vermogen tot neutraliseren en zachtheid zodat je die worteling nooit nodig hebt. Zo heb je genoeg worteling en voel je je toch licht en soepel.
 • Goedheid
  Probeer nooit iemand pijn te doen tijdens oefening,lesgeven of demonstraties. Bij push hands en zelfverdediging, maar ook bij de vorm, strijdt je alleen maar met jezelf. Als je de behoefte voelt om je partner met kracht te overwinnen, dan is je werkelijke behoefte, je ego te overwinnen. Je partner is er om je te helpen je vaardigheden te ontwikkelen, en jij bent er evenzo voor hem/haar. Als je door je partner geduwd wordt, is het betekenisvolle niet dat je partner je geduwd heeft, maar dat je niet bij machte was die duw te neutraliseren. Je wordt "onduwbaar" als je jezelf voldoende overwonnen hebt in je lichaam, emoties, gedachte en geest.